Doctor Chalova - logo

Бременната през лятото

Лятото е тук. Ароматът на море и шумът на морските вълни започват да се промъкват в мислите ни все по-настойчиво. Заедно с тях идват и притесненията на бременните жени – дали ще могат да се насладят пълноценно на сезона и на всички възможности за забавление, които предлага той. За това как да почиват спокойно и с какво е необходимо да се съобразят дамите в деликатно състояние през лятото ще разясня в следващите редове.

Могат ли бременните жени да ходят на море?

Разбира се, че могат. Бременността е физиологично състояние, а не болест, която да налага някакви особени ограничения. Когато говорим за нормалната бременност без усложнения разбра се. Без съмнение, деликатното състояние изисква известно съобразяване, особено в първия и последния триместър. Именно това са и периодите, които са по-рискови. В ранния период на бременността жените са по-склонни към прилошаване и колапсни състояния, които се влияят негативно от горещините. Желателно е да избягват дългият престой на топло и открито, да носят винаги бутилка вода със себе си, а защо не и нещо малко и енергийно за хапване. Гаденето и липсата на енергия в първи триместър също създават силен дискомфорт при някои бременни. В този ранен период се формират органите на ембриона и е добре жената да се пази повече, особено от вирусни заболявания, така характерни за летния период. Особено внимание трябва да се обърне и на последния триместър на бременността когато матката се подготвя за раждането. В по-късните месеци е по-често покачването на кръвното налягане и получаване на отоци, за които предразполагащ фактор може да бъдат отново високите температури. Повишеното кръвно налягане, появяващо се след средата на бременността е патологично състояние, за което трябва да се внимава и често появата му е първоначално безсимптомна. Препоръчва да мерят артериалното си кръвно налягане поне веднъж седмично, а при предразположените жени и по-често, с цел ранно откриване.

Как бременната да разпознае симптомите на високо кръвно налягане и какво трябва да направи?

Силно главоболие, прилошаване, гадене, напрежение в очите, премрежен поглед, появата на нови или утежняване на наличните отоци са симптоми, които трябва да накарат бременната жена да измери кръвното си налягане. При стойности над 140/90 е необходимо да се свърже с наблюдаващия бременността лекар, а ако не го открие да потърси консултация в болница.

А ако кръвното налягане е ниско?

Ниските стойности на кръвното налягане водят до неприятно неразположение, умора и липса на тонус, но не са патология. Горещините влияят неблагоприятно и на тях. Състоянието се повлиява добре с прием на много течности, минимум два литра на ден. Най-добре е да се пие вода, плодови сокове или чай без съдържание на кофеин. Понякога се налага да се прибегне дори до напитки, които по-принцип не препоръчваме по време на бременност – допълнително кафе, айрян със сол или дори малко кола. Тонизиращият ефект на тези напитки има бърз и безотказен ефект, но трябва да се прибягва до тях само при нужда.

Как се отразява топлото време на отоците?

Топлината благоприятства появата на отоци или засилва изявата на вече налични такива. Да, отоците са характерни за късния период на бременността. Когато не са свързани с патология като високо кръвно или отделяне на белтък с урината, не са притеснителни, а създават само дискомфорт. Отоците са следствие повишена пропускливост на стените на съдовете и нарушения лимфния дренаж. Повлияват се благоприятно от разходки, които е препоръчително да бъдат в хладните часове на деня, както и повдигане на краката до или близо до нивото на сърцето по време на почивка.

Кой метод за пътуване е най-добър за бременната жена?

Колата е по-удобният вариант за пътуване заради възможността да се спре, да се почине и раздвижи, да се смени позата. Трябва да се избягват продължителни вибрации. Те причиняват механично дразнене на матката, а бременната матка реагира на него във втората половина на бременността с маточни контракции. За това се избягват неравни пътища. Въздушният транспорт пък е по-бърз. Възглавничка, поставена в основата на гърба би улеснила престоя в превозното средство. При възможност е добре да се хоризонтира седалката колкото е възможно и удобно, за да се избегне дълго време в седнала присвита позиция. При дълго пътуване задължително трябва да се намери начин за леко раздвижване на всеки час или два.

Какви рискове крият басейните?

Микроорганизмите във водата в басейните биха могли да доведат до инфекции. Също така препаратите за поддържане на хигиена в басейните може да нарушат вагиналната микробиота или да причинят алергична реакция. Тези състояния е възможно да повлияят неблагоприятно на бременността и затова е препоръчително бременните жени да избягват басейните. За това пък влизането в чиста морска вода не крие такива рискове.

Могат ли все пак бременните да се излагат на слънце и да събират тен?

Стана ясно, че претоплянето е неприятел на бременността. Заради хормоналните промени в организма на бременната жена, кожата й е предразположена към образуване на повече меланин. Излагането на слънце би могло да доведе до поява на хлоазма – петна по кожата, които не винаги изчезват напълно след раждането. Важно е да се използва крем със слънцезащитен фактор минимум 20 SPF. Бих препоръчала висока защита 50 SPF. Нека излагането на слънце да се случва в ранните сутрешни часове и в късните следобедни като се избягва най-горещата част от деня. Препоръчва се стоенето под чадър и плътна сянка, често разхлаждане с напитки или душ.

Кога бременната жена трябва спешно да се свърже с акушер-гинеколог?

Спешните състояния на бременността, които изискват незабавна връзка с лекар са свързани с кръвотечение или изтичане на околоплодни води. Липсата на движения на плода също са индикация да се потърси лекар. Повишеното кръвно налягане е патология, изискваща намеса на лекар, често пъти изисква и престои в болница. Всичко, което притеснява бременната жена трябва да бъде дискутирано с лекаря, който да прецени спешността на състоянието и следващите действия.

В обобщение при добра хигиена на хранене, спазване на график за излагане на слънце и предпазване от летните вирусни инфекции, почивката на море е Мисия възможна за бременната жена.

Още статии

Естетична гинекология
Д-р Красимира Чалова, дм

Интимен пилинг и филъри хиалуронова киселина в гениталната област

Лятото е тук. Ароматът на море и шумът на морските вълни започват да се промъкват в мислите ни все по-настойчиво. Заедно с тях идват и притесненията на бременните жени – ще могат ли да се насладят пълноценно на летния сезон?

Прочети повече
Контрацепция
Д-р Красимира Чалова, дм

Контрацепция

Контрацепцията е понятие, с което се назовават различните методи за предпазване от нежелана бременност – таблетки, вътрематочни песари (спирали), диафрагми, цервикални шапчици, кондоми, фемидоми (женски презервативи), спермицидни пени, желета, гелове, свещички.

Прочети повече
Заболявания
Д-р Красимира Чалова, дм

Миома на матката – често задавани въпроси

Миомата е най-честия доброкачествен тумор на матката. Въпреки че самата дума тумор звучи страшно и в обществото се използва като синоним на рак, миомата практически няма нищо общо с това заболяване.

Прочети повече
Запази час онлайн