Doctor Chalova - logo

Интимен пилинг и филъри хиалуронова киселина в гениталната област

Естетичната гинекология набира все по-голяма популярност, поради взирането на дамите в симетрията и пигментацията в тази област. Поради интимността на гениталната област много дами се притесняват да споделят за проблемите си и да потърсят подходящо решение. Искрено и лично ще обсъдим тази тема табу.

Какви са най-честите естетични проблеми, възникващи в интимната област?

Хиперпигментация в гениталната и аналната област

В зависомост от типа кожа, начин на живот и грижата за интимната област с напредване на възрастта се натрупва повече пигмент (потъмняване) в зоните с повишено триене каквито са ингвиналнит гънки, аналната и гениталната област. Най-засегнати са големите срамни устни, областта около ануса и ингвиналните гънки. Естетивната дерматология е разработила десетки продукти с различен състав с цел постигане на пилинг (десквамация) и брайтънинг (избелващ) ефект. Един от най-безвредните и добре контролирани методи е пилингът с трихлороцетна кислеина TCА 15%. За по-траен ефект и напълно безболезнена процедута се добавя модифициран фенол 3%. Така процесът на избелване в интимната облас е бързо настъпващ (буквално минути след процедурата), дълготраен и напълно безболезнен за разлика от лазерните процедури.

Допълнително с процедурата по изсветляване на хиперпигмнтираните участъци се постига подмладяване на третираната кожа.

Поставяне на филър Хиалуронова киселина в големите срамни устни

С напредване на възрастта и след раждания се наблюдава физологична атрофия (намаляване на обема) в интимната област. Няма по-добър начин за корекция от инжекционното поставяне на т.нар филъри (дермални импланти) в областта. Процедурата е бурза (отнема няколко минути), изисква минимално локално обезболява, има мигновен ефект и не причинява дискомфот след това.

Наблюдава се моментален волюмизиращ и хидратиращ ефект, подобряване вида и текстурата на надлежащата кожа, а също и исвестен стягащ ефект.

Оптимално е поставянето на 5 мл за двете лабии, но при тежка атрофия и излишък от кожа е уместно да се обсъди използване на двойно по-голямо количество (около 10 мл).

Поставяне на филър Хиалуронова киселина във влагалището

Вагиналната сухота е проблем с подценявано значение, което влошава качеството на сексуалния и социалния живот на всяка засегната жена. С напредване на възрастта и броя на ражданията често се наблюдава изтъняване на лигавицата на влагалището, последвани от нарушена хидратация и постоянен дискомфорт, причинен от вагиналната сухота.

Добро решение за областта са лазени процедури за подобряване вагиналната хидратация и инжекционното поставяне на филър с Хиалуронова киселина и антиоксидантни добавки във вагиналната лигавица. Прожедурата по поставяне на филър е бърза, безболезнена (не изисква анестези), има мигновен и траен ефект. Подобрява хидратацията, забавя процеса на стареене и възстановява продукцията на хиалуронова киселина. Възможно е приложението и непосредствено след лазерна процедура.

Какъв ефект да очакваме след процедура и колко трае ?

При процедура Интимен пилинг имаме незабавен избелващ ефект с максимален пик на 7я ден след процедурата. При допълнителни втора и трета процедури се постига максимален ефект. При редовно нанасяне на избелващ крем в областта месец след процедурата ефектът е дълготраен и зависи от типа кожа и степента на пигментация.

При процедура за поставяне на филър Хиалуронова киселина в областта на фолемите срамни устни се наблюдава незабавен ефект на заобляне, корекци на контур и хидратация без никакви белези и следи от поставянето. При редовно нанасяне на хидратиращ крем в областта месец след процедурата се постига максимален ефект. Възможна е повторна процедура три седмици след първата при незадоволителн ефект или поставяне на двойно количество (10 мл) при първа процедура. Ефектът е дълготраен – около 6 месеца, благодарение на добавените аминокиселини във формулата.

При процедута за поставяне на филър Хиалуронова киселина във входа на влагалището се усеща незабавна хидратация и корекция на вагиналната сухота, ъсешане за пълнота, подобрява се собствената продукция на хиалуронова киселина. Ефектът е дълготраен – до 6 месеца след поставянето.

Какво да очакваме и да правим в периода след естетичната процедура ?

 • получавате незабавен ефект (хидратация, аугментация и/или избелващ ефект)
 • може да продължите нормалния си ритъм на живот без никакъв дискомфорт
 • избягвайте полов контакт 24 часа след процедурата
 • избягвайте контакт с вода в гениталната област 6 часа след процедурата
 • неободимо е да нанасяте 2 пъти дневно крем, който ще получите като подарък след процедурата за оптимален и продължителен ефект

Контраиндикации за естетична процедура в гениталната област ?

 • бременност и кърмене
 • възпалителни заболявания в областта на гениталиите (вулвит, вулвовагинит, колпит)
 • нетретирани кондиломи в областта

Как да се подготвим за естетична процедура в гениталната област ?

 • избръснете областта на гениталиите вечерта преди процедурата (внимателно и повърхностно, без да наранявате повърхностния епидермален слой и без да оставяте открити кървящи участъци)
 • не нанасяйте никакви кремообразни продукти в гениталната област в деня на процедурата и предходния ден
 • при настъпване на менструация поставете чист тампон преди процедурата

Кога да потърсите консултация с акушер-гинеколог, извършващ процедури в областта на естетичната гинекология?

 • вагинална сухота
 • атрофия на големите срамни устни (увисване на кожата в областта, незадоволителна форма и контур, недостатъчна „пухкавост“)
 • засилена пигментация в гениталната и аналната област
 • деформирани цикатрикси (белези) в гениталната област след еписиотомия, разкъсване при раждане, след пластика на срамните устни)

Още статии

Контрацепция
Д-р Красимира Чалова, дм

Контрацепция

Контрацепцията е понятие, с което се назовават различните методи за предпазване от нежелана бременност – таблетки, вътрематочни песари (спирали), диафрагми, цервикални шапчици, кондоми, фемидоми (женски презервативи), спермицидни пени, желета, гелове, свещички.

Прочети повече
Бременност
Д-р Красимира Чалова, дм

Бременната през лятото

Лятото е тук. Ароматът на море и шумът на морските вълни започват да се промъкват в мислите ни все по-настойчиво. Заедно с тях идват и притесненията на бременните жени – ще могат ли да се насладят пълноценно на летния сезон?

Прочети повече
Заболявания
Д-р Красимира Чалова, дм

Миома на матката – често задавани въпроси

Миомата е най-честия доброкачествен тумор на матката. Въпреки че самата дума тумор звучи страшно и в обществото се използва като синоним на рак, миомата практически няма нищо общо с това заболяване.

Прочети повече
Запази час онлайн