Doctor Chalova - logo

Защо се появяват отоци през бременността?

Отоците на краката са често срещано явление сред бременните. Считат се за нормален симптом на напреднала бременност, но често не само причиняват дискомфорт, но може да се окажат и белег за здравословни проблеми.

Причини за отоците по краката

Отоците могат да възникнат по различни причини:

 • Излишък на течности в организма на бъдещата майка. По време на бременност жените обикновено поемат повече вода, отколкото преди това, което увеличи обема на кръвта при излишък на соли и/или белтък в нея.
 • Консумация на повече сол. Тя съдържа натрий, който води до задържане на течности. Ограничавайте до минимум използването на сол. По-добър вариант е да използваш хималайска сол.
 • Варикозно променени съдове. Това състояние не рядко се наблюдава у бременните. Представлява разширяване на венозните съдове. С нарастването на матката се притискат венозни съдове в малкия таз, което води до застой на кръв в по-ниско стоящите вени и постепенното им разширяване. Достатъчното движение и избягването на стоене в една и съща позиция може да предпази от появата на варикоза. Позицията на покой трябва да е преимуществено на една от двете страни, за предпочитане на ляво.
 • Нарушение на дейността на бъбреците. Ако този проблем е съществувал преди настъпването на бременността, то по време на 9-те месеца напомня за себе си с двойна сила.
 • Алергични реакции. През бременността не е изключено да се наблюдава алергия към полени, определени продукти и други, дори преди това да не се е проявявала. Освен това краката може да се подуят и от ухапване от насекоми или при досег с някои растения.
 • Високите температури на въздуха или престой в топла вода. В горещото време отоците са много по-често срещани, също и при топли водни процедури. Престой на бременната жена в топло време и в топла вода трябва да се избягва по време на бременност.
 • Липсваща или ниска двигателна активност. Ако двигателната активност е ниска, то обикновено краката отичат повече – това е напълно закономерен процес. Не намаляйте драстично двигателната си активност след като забременеете. Избягвайте само интензивните физически упражнения, тези с активни подскоци или предизвикващи вибрации в тялото като колоездене и джогинг.
 • Отоци след раждането. При повечето родилки в деня след раждането отичат долните крайници, което отичане е преходно и е резултат от освобождаването от натиск на съдовете в малкия таз. Повече кръв се спуска към краката и отнема време на тялото да се адаптира. Вените не успяват адекватно да изпомпат всичката кръв обратно и краката отичат. Но място за притеснение няма. По време на почивка просто повдигнете ходилата на възглавница, не по-високо от нивото на сърцето и ще помогнете на отоците по-лесно да се разнесат.

Симптоми

През бремеността е много важно да се разпознае проблема своевременно и да се потърси консултация със специалист, за да няма последствия за здравето както на жената, така и на бебето.

 • Първо се наблюдава отичане в долната част на краката.
 • Втората степен засяга и ходилата, понякога също така бедрата и долната част на корема.
 • При третата степен отичат краката, лицето и пръстите на краката.
 • При четвъртата степен отича фактически цялото тяло. Освен дискомфорт, това състояние е особено опасно за организма.

Преди всичко, количеството употребявана течност на ден не съответства на количеството, което се отделя от организма. Това е първият симптом, който показва, че могат да се появят проблеми. След това трябва да се обърне внимание на състоянието на кожата. Когато има отоци тя изглежда много по-опъната, бледа и може да започне да се бели. Ако натиснете с пръст по крака, се образува малка трапчинка, която бавно изчезва.

Обувките, които обикновено носите, се оказват тесни.

Как всъщност да определите дали има проблем? Като контролирате покачването на теглото. Ако за седмица прибавите повече от половин килограм, а за няколко дни качените килограми изчезнат, е вероятно да се касае за наличие на отоци. В такива случаи задължително потърсете лекарско мнение.

Последствия

На някои може би им се струва, че подобен проблем е безобиден, но това съвсем не е така. Ако не се обърне нужното внимание на отоците и не се търсят причините, то здравето на бъдещата мама може значително да се влоши. Сред последствията може да се откроят:

 • Повишено кръвно налягане;
 • Значително се увеличава натоварването на черния дроб и бъбреците. Това се дължи на задържането на течности в организма. Често пъти причината за това са именно скритите отоци не само на краката, но и на вътрешните органи;
 • Лошо съсирване на кръвта;
 • Значително покачване на килограмите. Бременната жена трудно се движи, задъхва се, почти е невъзможно да се справи с ежедневните си дейности без чужда помощ.

Важно!

При първи симптоми на отоци, непременно посетете лекар. Той ще изясни причината за възникналия проблем. Но не забравяйте, че все пак отоци имат 2/33 от бременните жени и в повече от половината случаи те са изцяло физиологични, т.е. нормална проява на промененото състояние на вашето тяло – в него се развива и друго човешко същество.

Още статии

Естетична гинекология
Д-р Красимира Чалова, дм

Интимен пилинг и филъри хиалуронова киселина в гениталната област

Лятото е тук. Ароматът на море и шумът на морските вълни започват да се промъкват в мислите ни все по-настойчиво. Заедно с тях идват и притесненията на бременните жени – ще могат ли да се насладят пълноценно на летния сезон?

Прочети повече
Контрацепция
Д-р Красимира Чалова, дм

Контрацепция

Контрацепцията е понятие, с което се назовават различните методи за предпазване от нежелана бременност – таблетки, вътрематочни песари (спирали), диафрагми, цервикални шапчици, кондоми, фемидоми (женски презервативи), спермицидни пени, желета, гелове, свещички.

Прочети повече
Бременност
Д-р Красимира Чалова, дм

Бременната през лятото

Лятото е тук. Ароматът на море и шумът на морските вълни започват да се промъкват в мислите ни все по-настойчиво. Заедно с тях идват и притесненията на бременните жени – ще могат ли да се насладят пълноценно на летния сезон?

Прочети повече
Запази час онлайн